Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Υπογραφή Διατάγματος για Εφετείο στο Ηράκλειο

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση της υπογραφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα στο Ηράκλειο.
Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Χθες το βράδυ συγκλήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρη Ποντικάκη, μετά από αυτή την εξέλιξη οι δικηγόροι των Χανίων θα προσφύγουν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος. 'Το θέμα είναι πολιτικό. Ζητάμε από τους βουλευτές και τους αιρετούς των Χανίων να τηρήσουν το πρωτόκολλο τιμής που υπέγραψαν το 2001, δηλαδή να παραιτηθούν σύσσωμοι', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Ποντικάκης.

Οι αντιδρΑσεις
Εν τω μεταξύ αναστάτωση στους παρευρισκόμενους δικηγόρους καθώς και στους βουλευτές των Χανίων προκάλεσε η είδηση για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τον Περιφερειακό Τύπο, η οποία άρχισε χθες στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γ. Πεταλωτή.
Μάλιστα αυτό που εξόργισε τους δικηγόρους των Χανίων ήταν η είδηση που αναπαρήγαγαν ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης ότι στο Ηράκλειο ήδη μοιράζονταν αντίγραφα με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την εξέλιξη ως αναμενόμενη και ανέφερε χαρακτηριστικά: 'Τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκομαι έξω από το γραφείο του προέδρου της Βουλής περιμένοντας και τους συναδέλφους μου από τα Χανιά για να τηρήσουμε το πρωτόκολλο τιμής, που σημαίνει και την παραίτησή μας. Αν δεν προχωρήσουν σε αυτό τότε έχουμε να κάνουμε με κότες'. Χθες το μεσημέρι τρεις εκπρόσωποι των δικηγόρων, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων συναντήθηκαν στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και είχαν ολιγόωρη συνάντηση με τον κ. Πεταλωτή. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας, οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης κ.ά.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση επί του θέματος εν όψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή από αντιπροσωπία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τη γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου κα Ρεγγίνα Βαρτζελή. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης οι Χανιώτες βουλευτές, ο δήμαρχος Χανίων και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Ο ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Πάντως λίγο πριν τη συνάντηση με τους δικηγόρους στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αθήνα, ζήτησε ενημέρωση για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Πεταλωτής φάνηκε ενοχλημένος με τη διάσταση που είχε πάρει το θέμα από ηλεκτρονικά sites του Ηρακλείου που δημοσίευαν αντίγραφα του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Εφετείο στο Ηράκλειο και με τη… βούλα», αλλά και βουλευτές του Ηρακλείου να φωτογραφίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα ανά χείρας. Μάλιστα ο ίδιος σε συνομιλίες που είχε με φορείς των Χανίων έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» και ανέφερε ότι από τη στιγμή που το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου